V meste vyvrcholil 9. ročník medzinárodného festivalu Dni Majstra Pavla

15.08.2009 Levoča

Levoča 15. augusta (TASR) - Podujatím Tajomná Levoča a Karpatským remeselným trhom s bohatým kultúrnym programom pred župným domom vyvrcholil dnes v tomto starobylom spišskom meste 9. ročník medzinárodného kultúrneho ...
Nad podujatím, ktoré zapadá do programu osláv 800. výročia prvej písomnej zmienky o Spiši a 760. výročia prvej písomnej zmienky o meste Levoča, prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico a minister kultúry Marek Maďarič.
Ako uviedol levočský primátor Miroslav Vilkovský, mesto organizuje festival na znak úcty k významnému stredovekému rezbárovi. Vytvára tým priestor pre realizáciu a tvorbu mladých rezbárov, fotografov, maliarov a remeselníkov prostredníctvom plenéra, Karpatského remeselného trhu a sprievodných kultúrnych programov rôznorodého žánru na Námestí Majstra Pavla.
Už tradične sa na ňom zúčastňujú umelci z partnerských miest krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí priamo v Levoči tvoria nové diela a počas Karpatsko-remeselného trhu majú možnosť predstaviť svoje výrobky domácim obyvateľom i návštevníkom Levoče. Súčasťou festivalu sú pouličné divadelné predstavenia, koncerty a výstavy.
Ako spresnila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Ingrid Kamenická, na Plenéri Majstra Pavla sa zúčastnilo osem umelcov - jeden rezbár, jeden fotograf a šesť maliarov. Tvorili výlučne na tému Levoča a ich ich diela vystavia v divadelnej kaviarni Mestského divadla.
Ako uviedol primátor, Levoča je historickou metropolou Spiša a jeho niekdajším administratívnym, hospodárskym a kultúrnym centrom. Nachádza sa približne uprostred regiónu, na križovatke významných európskych obchodných ciest. V stredoveku jej početné výsady umožnili dostať sa medzi popredné európske mestá s veľkorysou urbanistikou, architektúrou i kultúrnym životom. Najväčším klenotom je Chrám sv. Jakuba obsahujúci unikátnu zbierku 12 stredovekých gotických krídlových oltárov stojacich na pôvodných miestach. Jeho autorom je Majster Pavol z Levoče, jeden z najvýznamnejších európskych stredovekých rezbárov. Jeho dielňa pracovala veľmi intenzívne, pretože sa z nej zachovalo dodnes veľké množstvo diel na východnom a strednom Slovensku, ktoré vznikli tesne za sebou. Doteraz lákajú do mesta každoročne tisícky návštevníkov.
 

Vyberte región